IOT ile Konteynırdan Taşınabilir Çiftlikler

Birlemiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu’na göre dünyada yaşayan her 100 kişiden 11’i yani yaklaşık 800 milyon insan yetersiz beslenmeyle karşı karşıya. Bu insanların %98’i gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. Bir başka deyişle gelişmekte olan ülkelerde yaşayan her 8 kişiden 1’i yaşamını devam ettirmek için gerek asgari gıdaya bile ulaşamıyor.

1999 yılında Kevin Ashton, P&G için hazırladığı bir sunumda dalgalara ve sensörlere dayalı bir küresel sistem standardı önerdi. Bugün hayatımıza ‘internet of things’ kavramıyla vizyonumuzu genişletecek olan bu sistem kabaca çeşitli haberleşme protokolleri sayesinde birbirleri ile haberleşen ve birbirine bağlanarak, bilgi paylaşarak akıllı bir ağ oluşturmuş cihazlar sistemi olarak tanımlanıyor.

IOT sistemi bulunduğu yıldan beri geliştiriliyor, etkileşimin ve internetin hemen her nesnenin içine gireceği ve farklı nesnelerin ortak amaçlar için hareket edeceği bir alanda kullanılmak isteniyordu ve nihayet amaçlanan başarı gerçekleşti.

IOT ilk olarak güneş panelleri, elektrik şebekesi, damla sulama sistemi veya normal su kaynaklarına bağlı olmayan toplulukların, kendi ürünlerini yetiştirmelerine yardımcı olarak bir köydeki ekolojik hayatı güçlendirebilecek bir yol olarak denendi.

konteynir_tarimciligi

Brandi De Carli and Scott Thompson Birleşmiş Milletler Habitat Programı kapsamında Kisumi ve Kenya’ya taşınabilir modifiyeli konteynırlar geliştirdiler. Bunu yaparken de yerel halkın temiz su ve sağlıklı yiyecek gibi en temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını fark ettiler. Bu modifiyeli konteynırları sürdürülebilir çiftliğe dönüştürme fikri de buradan geldi.

De Carli ve Thompson bir süre konteynırın bulunduğu arazinin yapısına göre uyum sağlayabilen gerekli sistemler üzerinde çalıştıktan sonra sürdürülebilir tarımda karar kıldılar. Tüm dünyadan gerekli teknik ekipman sipariş etmeye başladılar; Almanya’dan solar teknoloji ürünleri, su pompaları, İsrail’den damla sulama sistemleri… Güneş panelleri ise yüksek kapasiteli piller ve inverter ile konteynırın çatısına monte edildi. Doğru teknoloji ve ekipman ile ‘Kutudan Gelen Çiftlik’ projesi iki dönümlük arazi üzerinde 150 kişiyi beslemeye yetecek kadar sağlıklı meyve-sebze üretmeyi başardı.

Böylece Kutudan Gelen Çiftlik adı altında, San Francisco merkezli bir sosyal girişimi başlattılar. Bu sayede sürdürülebilir elektrik şebekelerinden uzak ve düzenli bir su kaynağına bağlı olmayan Californiya’nın kırsal bölgeleri ile kuraklık sorunu yaşayan Hint köyleri, Afrika mülteci kamplarında da kullanılabilecek bir kaynak geliştirilmiş oldu.

Konteynerlerin taşınması oldukça kolay (40 x 8 x 9,5 metre) içerisinde tohum saklamaya malzeme ve ekipman depolamaya yetecek alanda var. Dış kısmı hava durumlarından etkilenmeyecek kadar sağlam yapıda, fiyatı da oldukça uygun tanesi 5,000 dolar civarında.

IOT ile Konteynırdan Taşınabilir Çiftlikler

Sensörler ve Veri Analizi

Kutudan gelen çiftlik tarım arazisine taşırken zor şartlar altında büyüyen bitkilerin iyi tanınması, ihtiyaçlarının iyi bilinmesi önemlidir. Bitkiler için hangi mevsimin daha iyi olduğu, bitkilerin ne zaman ve ne kadar büyüyecekleri, arazinin ne sıklıkla ve ne kadar sulanması gerektiğini bilebilmek için analitik düşünmek, hesaplamalar yapmak gerekir.

IOT bize kullanıcı dostu yerel tarım becerilerini ve ürün verimini en üst düzeye çıkarmayı yarayan kayıp bağlantıları sağlar. Sensörler toprağın yapısını inceleyen ve bize haber veren iletişim merkezidir. Nemi, sıcaklığı, toprak koşullarını ölçer ve bitki büyümesinin raporunu tutar. Tüm bu veriler daha başarılı sulama ve gübreleme programları geliştirmek için analiz edilir ve ardından cep telefonunuza İnternet üzerinden iletilir. Herhangi bir sorununuz olduğunda ise tarım uzmanlarının desteği Cisco Web Ex gibi araçlarla sunulur.

Paul Arnpriester gibi bazı kar amacı gütmeyen kuruluşlarının liderleri teknolojiyi dünyanın iyileşmesi için kullanan yenilikçi yollar arıyor. İnanılmaz kazançlar elde eden teknoloji lideri firmalar, dünyanın çok büyük bir kısmının sağlıklı yiyecek kaynağı ve temiz su bulamadığı için kuraklık çektiğinin farkında. Dünya devlerinin dikkatini çekmek için ihtiyacınız olan tek şey dünyayı daha iyi bir yere dönüştürebilecek bir icat.

Kim bir konteynırın taşınabilir bir çiftlik yaratacağını düşünebilirdi ki?