10 Yıl Önce Hayatımızda Olmayan 10 Meslek
2006 yılında Facebook daha emekleme dönemindeydi, Twitter yeni lanse edilmişti ve kimsenin iPhone marka akıllı telefonu yoktu. Tam 10 yıl sonrasındaysa dünya tamamen farklı bir yer haline geldi ve bu yeni düzende artık alışkın olmadığımız meslekler oluşuyor. 10 yıl önce adını bile duymadığımız bu yeni meslekler gün geçtikçe artıyor ve güçlenerek büyüyor.
Dünya Ekonomik Forum’unun yaptığı yıllık beşeri sermaye endeksine göre bugün ilkokula giden çocukların %65’i, üniversite çağına geldiğinde hiçbir bilgimiz olmayan, tamamen yeni iş kollarında çalışacaklar. Üstelik bu değişim robotlar, sürücüsüz araç kullanımı, yapay zeka, biyoteknoloji, genetik ve benzeri alanlardaki çalışmalar ve gelişmeler sayesinde daha da hızlanacak.
Bu yazımızda Uber sürücülüğünden milenyum kuşağı uzmanlığına kadar 2006 yılında olmayan ancak zaman içerisinde doğal bir şekilde hayatımıza dahil olan 10 yeni meslek dalını anlatacağız.
App Geliştirici
2007 yılında iPhone piyasaya sürüldü ve hemen onun ardından Android’le tanıştık. Şimdiyse dünyadaki yetişkinlerin neredeyse yarısının akıllı telefonu var. Bu yüksek akıllı telefon kullanım oranı uygulamalar için büyük bir iştah yarattı. 2015 Temmuz ayında, Android kullananlar için uygulama geliştiren Google Play 1,6 milyon; App Store ise Apple kullanıcıları için 1,5 milyon uygulama geliştirdi. Böylece uygulama geliştiriciler için güçlenerek büyüyen bir pazar oluşmuş oldu.
Sosyal Medya Yöneticileri/Uzmanları
Pek çok sosyal paylaşım platformunun henüz yaratılmadığı 2006 yılında tabii ki sosyal medya yöneticilerine ihtiyaç yoktu. Bugün Twitter, Instagram ve diğer benzer platformların yanı sıra sadece Facebook’un 1,5 milyardan fazla kullanıcıya sahip olması sosyal medyanın; markaları tüketiciyle buluşturan eşsiz bir fırsata, vazgeçilemez bir pazarlama aracına dönüşmesine sebep oluyor.
Uber Sürücüleri
Uygulama tabanlı Uber 2009 yılında kuruldu ancak şimdiden 62 milyar dolarla dünyanın en değerli şirketlerinden biri haline geldi.2015 yılında Uber’in kendi uygulama platformunda aktif sürücülerin sayısı iki katına çıktı. Henüz dünyanın her yerinde hizmet vermiyor fakat hızla yayılacağına eminiz.
Sürücüsüz Araba Mühendisliği
Sürücüsüz arabalar taksicilerin ve kuryelerin mesleğini elinden alıyor gibi gözükse de onlar için yeni bir iş kolu da başlatmış oluyor.
Sürücüsüz arabalar kendi kendilerini tamir edemeyecekleri için araçlar üzerinde çalışan mühendis, mekanik ve yazılım geliştiriciler giderek artacaklar.
Bulut Bilişimi Uzmanı
Bulut terimi on yıl öncesine kadar bizler için sadece hava durumuyla ilişkilendirilebilecek bir sözcüktü. Bu terim ilk kez Eric Schmidt’in 2006 yılında Google için yaptığı bir sunumda bugünkü haliyle kullanıldı.
Bugün Amerikan şirketlerinin yarısı bulut yönetimini kullanıyor, bulut bilişim mühendisliği ve stratejisi adı altında meslekler oluşturuyor.
Veri Analisti/Bilimci
Yıllık %40 oranında büyüyen veri hacimleri sayesinde tüm bu bilgileri analiz etme sürecinde veri analistlerinin doğması hiç de şaşırtıcı değil.
Sürdürülebilirlik Yöneticisi
Sürdürülebilirlik bugünlerde kurum ve kuruluşlar için giderek daha önemli hale geliyor. ”Yeşil ” sektörde faal olmayan şirketler bile kaynaklarını daha etkin kullanmalarına yardımcı olmak, çevre dostu kararlar verebilmek için sürdürülebilir yöneticiler çalıştırıyor.
YouTube İçerik Yaratıcıları
YouTube ve onu takip eden diğer video paylaşım platformları sayesinde, bloggerlık yerini video bloggerlığına yani ”vlogger”lığa bıraktı. Abone sayısı yüksek olan vloggerlar ünlü hayatına kavuşurken sosyal medya yönetimi ve sponsorlukları sayesinde milyonlarca dolar da kazanıyor.
Drone Operatörleri
İnsansız Hava Araçları(İHA) hızla küresel bir pazara dönüştü ve bu pazarda drone operatörlüğü iş imkânı yaratmakta gecikmedi.
Milenyum Kuşağı Uzmanlığı
2006 yılında milenyum çocukları ilkokul sıralarındaydı ve 10 yıl sonrasında ise hızla gelişen iş gücü piyasasının önemli bir kısmını oluşturacaklar. Bu noktada milenyum kuşağı uzmanları, genç çalışanlarınızın değerlerini ve beklentilerini anlamanıza yardımcı olup onlar ile daha sağlıklı bir iletişim kurmanızı sağlıyorlar.